Wigilijna kapusta z grzybami

Eh kapusta wigilijna… kto jej nie lubi? ilekroć zasiadam do niej w Wigilię zawsze zadaję sobie pytanie – dlaczego robię ją tylko raz w roku? przecież jest taka pyszna i taka prosta w wykonaniu.

Przepis:

  • 500 gramów kapusty kiszonej
  • 40 gramów suszonych borowików
  • 1 cebula
  • 1 szklanka wody w której moczyły się grzyby
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • sól
  • pieprz
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe

Płuczemy grzyby a następnie zalewamy gorącą wodą, moczymy ok. 3 h.

Kapustę płuczemy odciskamy i wkładamy do garnka, zalewamy przecedzoną wodą z grzybów i gotujemy około 1h. W razie potrzeby dodajemy wody tak, aby kapusta była przykryta.

Następnie kroimy grzyby na mniejsze kawałki

Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, lekko solimy.

Grzyby oraz cebulkę dodajemy do gotującej się kapusty, dodajemy wodę, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy jeszcze przez chwilę do miękkości kapusty.

Moja kapusta jest niczym nie zagęszczona, uważam że jest to nie potrzebne moim kubkom smakowym, ale jeśli wolicie danie trochę zagęścić proponuję wsypać niewielką ilość kaszy jęczmiennej i ją rozgotować, UWAGA ! tylko nie za dużo, żeby kasza nie zdominowała smaku potrawy.

Smacznego 🙂