Wegańskie kotlety

Zapraszam na wegańskie kotlety, naprawdę bardzo smaczne i sycące 🙂

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • ok. 400 gram pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka kminku rzymskiego
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki otrębów pszennych (możecie użyć bułkę tartą)
  • mąka kukurydziana do obtoczenia
  • olej rzepakowy do smażenia

Oczywiście dodanie przypraw to rzecz gustu, możecie przyprawić jak Wam się tylko podoba  🙂

Kaszę jaglana sparz wrzątkiem, aby pozbyć się goryczy, dokładnie opłucz, gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W między czasie umyj i obierz pieczarki, pokrój w duże kawałki i przełóż na patelnie. Nie dodając soli podsmaż pieczarki, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażaj do zeszklenia cebuli. Na koniec dodaj sól. Kiedy kasza wchłonie juz całą wodę, wyłącz ją i ostudzoną przełóż do blendera, dodaj pieczarki z cebulą oraz przyprawy. Zblenduj. Uformuj kotlety, obtoczone w mące kukurydzianej smaż na patelni kilka chwil z każdej strony.

Smacznego !