Wegańskie babeczki z rodzynkami

Zapraszam po przepis na pyszne, wilgotne babeczki:

Przepis:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść rodzynek – dobrze aby były malutkie.
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej (możecie śmiało pominąć, idą święta dlatego dodałam)
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki napoju roślinnego – u mnie był to napój migdałowy
  • 1/4 szklanki cukru kokosowego (oczywiście ilość można zwiększyć jeśli chcecie bardziej słodkie)
  • siemię lniane (1 łyżkę siemienia lnianego wymieszać z 3 łyżkami wody i odstawić na chwilkę, aż powstanie papka)

Na początek rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni (gór dół) i przygotujcie papkę z siemienia lnianego.

Następnie w jednej misce łączycie składniki suche czyli: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, rodzynki, sól, przyprawę korzenną; w drugiej misce łączycie olej, napój roślinny, cukier, papkę z siemienia.

Suche składniki łączycie z mokrymi i mieszacie łyżką. Masę przelewacie do foremek. Pieczecie 20 – 25 minut w 180 stopniach w opcją góra dół.

Smacznego 🙂