Tort bezowy – Wegański

Oto tort bezowy – WEGAŃSKI !!! tak, tak bez jajek, naprawdę można, smakuje rewelacyjnie 🙂

Przepis zaczerpnęłam od Kingi Paruzel, uwielbiam jej przepisy 🙂

Składniki:

BEZA:

  • woda z 1 puszki po ciecierzycy (aquafaba)
  • 150 gram cukru trzcinowego
  • 1 łyżka budyniu w proszku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

KREM:

  • 1 puszki mleczka kokosowego
  • 3 łyżeczki nasion chia

OWOCE:

  • borówki
  • maliny
  • jeżyny

Budyń z cukrem mieszamy w miseczce.

Schłodzoną wodę po ciecierzycy miksujemy na wolnych obrotach, po chwili zwiększamy obroty i miksujemy około 10 minut. Po tym czasie ustawiamy średnie obroty i dodajemy po łyżce cukru z budyniem w odstępach co 2-3 minuty. Po dodaniu całości dodajemy sok z cytryny i miksujemy jeszcze koło 10 sekund. Piana powinna być gęsta.

Do nagrzanego piekarnika do 130 stopni z termoobiegiem wkładamy 2 bezy. Na najniższą pułkę, wykładamy papier do pieczenia a na nim dwa placki o średnicy około 15 cm. Bezę pieczemy 150 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i czekamy do całkowitego ostygnięcia, nie otwieramy piekarnika.

Część stałą mleczka kokosowego mieszamy z nasionami chia do uzyskania konsystencji kremu.

Na pierwszą bezę wykładamy krem a na nim owoce, przykrywamy drugą bezą i czynność powtarzamy.

Udekorowałam również paroma „mazajkami” melasy.

Naprawdę tort jest przepyszny 🙂

Smacznego 🙂