Tarta na owsianym spodzie

Tarta na owsianym spodzie, prościzna w wykonaniu i do tego pychota 🙂 Idealna na drugie śniadanie, przekąskę, do kawki 🙂

Składniki na spód:

  • 200 gram daktyli
  • 1 jajko
  • 2 banany
  • 2 szklanki owsianki u mnie żytniej

Składniki na krem:

  • 1 puszka mleczka kokosowego (schłodzonego przez noc)
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • jagody u mnie mrożone
  • gorzka czekolada z olejem kokosowym do polania

Piekarnik nagrzej do 180 stopni góra dół.

Daktyle namocz w gorącej wodzie około 20 minut. Następnie odsącz, dodaj jajko, banany i zblenduj. Do masy dodaj owsiankę i wymieszaj. Owsianą masę wyłóż do formy do tarty uprzednio nasmarowanej delikatnie olejem. Piecz 30 minut.

Stałą część mleczka kokosowego połącz z kakao, nasionami chia, cukrem kokosowym i dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki.

Gdy spód już wystygnie wyłóż krem, jagody i polej roztopioną z olejem kokosowym gorzką czekoladą. Wstaw jeszcze na chwilę do lodówki i można zaczynać jeść 🙂