Sernik z nerkowców

Ta wegańska propozycja na sernik z nerkowców na pewno skradnie Twoje serce. Zbliża się Wielkanoc więc zabieraj przepis. Wykonanie nie zajmie dużo czasu.

Inspiracja od http://kingaparuzel.pl, przepis lekko zmodyfikowany

Składniki:

Spód:

  • 150 gram daktyli 
  • 200 gram pestek słonecznika
  • 2 łyżki miodu

Sernik:

  • 320 gram nerkowców
  • otarta skórka z 1 cytryny 
  • sok z 1 cytryny
  • puszka mleczka kokosowego (stała cześć)
  • 4 łyżki miodu
  • 1 duża łyżka oleju kokosowego w stałej części
  • 1 łyżeczka wanili lub 1 laska wanili

Wykonanie:

Spód:

Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw ma około 15 min. Po tym czasie odcedź i zblenduj. Pestki słonecznika zmiel na bardzo drobno, dodaj miód i zblendowane daktyle. Wszystkie składniki blenduj do połączenia, aż powstanie kleista masa. Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia a następnie wyłóż dno masą słonecznikową mocno dociskając.

Masa sernikowa:

Nerkowce namocz w wodzie (najlepiej zalej je dzień wcześniej na noc). Po tym czasie nerkowce zmiękną. Zmiel je i dodaj resztę składników. Blenduj do połączenia składników i do uzyskania kremowej konsystencji. Wyłóż sernik do tortownicy na masę słonecznikową i wstaw do zamrażalki na około 3 h. Przed podaniem wyjmij sernik 20 minut wcześniej. Na wierzch posyp startą gorzką czekoladę i udekoruj owocami.

a teraz się delektuj 🙂