Sałatka z kapusty

Zachęcam Was do spożywania większej ilości warzyw pod każdą postacią. Oto moja propozycja zdrowej, taniej sałatki doskonałej do pudełka lunchowego, kolacji, czy przekąski. Ja przygotowuję taką sałatkę raz na dwa lub trzy dni w wielkiej misce, zawsze jest co skubnąć 🙂

Skład sałatki:

  • dowolna ilość poszatkowanej kapusty pekińskiej
  • dowolna ilość poszatkowanej białej kapusty
  • 2-4 surowe pieczarki (tak tak spożywa się je również na surowo)
  • ok. 3 łodygi selera naciowego
  • ciecierzyca, ja ugotowałam, ale może być z puszki
  • trochę cebulki
  • kiełki fasoli mung (wykiełkowałam samodzielnie 🙂 przygotuję o tym oddzielny wpis), mogą być również te ze sklepu.
  • trochę oliwy z oliwek

Przyprawy:

  • sól
  • tymianek
  • lubczyk
  • kardamon
  • czosnek niedźwiedzi
  • ząbek czosnku

Przyprawy możesz użyć dowolne, jakie tylko lubisz. Oczywiście unikamy gotowych sosików winegret.

Smacznego 🙂