Pulpeciki dla każdego dla dużego i małego !

Składniki:

  • 1,5 litra wody
  • 0,5 kg piersi z indyka
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 średnie marchewki
  • 0,5 średniej cukinii
  • 3 łyżki zarodków pszennych
  • mąka ziemniaczana
  • kleik ryżowy dla „małego”
  • przecier pomidorowy – ja robie własne weki, ale możesz zalać wrzątkiem pomidory, zdjąć skórkę i zblendować, ostatecznie użyj przecier kupny tylko ten w wersji zdrowej bez różnych wspomagaczy.
  • koperek
  • sól himalajska dla „dużego”

Przyprawy:

  • liście laurowe
  • parę ziaren ziela angielskiego
  • parę ziaren pieprzu czarnego

Do gotującej się wody wrzuć przyprawy.

Pierś z indyka zmiel w maszynce, marchew i cukinię zetrzyj na tarce, dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.

Przed dodaniem soli odejmij troszkę mięsa i wyrób malutkie pulpeciki, obtocz w kleiku ryżowym i wrzuć na wrzącą wodę, po ok. 30 minutach wylej wodę a pulpeciki zalej pomidorami, wrzuć parę nitek pełnoziarnistego makaronu i pogotuj ok. 10 minut. Posyp koperkiem i gotowe, maluch ma pełne danie obiadowe.

Do pozostałej masy mięsnej dodaj sól, wyrób pulpety, obtocz w mące i wrzuć na wrzątek. Gotuj ok. 40 minut, następnie dodaj pomidory. Posyp koperkiem.

Smacznego !

dscf4694

Dla „małego”

dscf4704

Dla „dużego”

dscf4709