Placki dyniowe

Czy poczuliście już jesień ? wiem wiem jeszcze cieplutko i każdy delektuje się latem, ale kulinarnie proponuję zainteresować się tym co daje nam złocista pora roku.

Na pierwszy plan DYNIA!

U mnie od tygodnia numer jeden. Najpierw krem z dyni, a teraz placuszki. Idealne dla maluchów, ale nie tylko – dorośli również będą się zajadać, doskonałe na śniadanie, podwieczorek, przekąskę.

Naprawdę są pyszne !!

Składniki:

  • ok. 2 szklanki musu z dyni (dynie przekroić, usunąć nasiona, pokroić w kawałki, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30-40 min piec do miękkości. Poczekać aż ostygnie, odkroić skórę, włożyć do miski i zblendować) RADA: resztę musu możesz zamrozić, zrobić ciasto, krem z dymi możliwości jest mnóstwo 🙂
  • 2 jajka
  • 2 łyżki syropu z agawy lub innego słodziwa
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej – możesz użyć zwykłej pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia – ja użyłam bezglutenowego
  • szczypta soli.

Masa na placki powinna być gęsta, jeśli będzie zbyt rzadka dodaj mąki, jeśli zbyt gęsta dodaj mus z dyni.

Do musu dodaj jajka, syrop, olej – zmiksuj, wymieszaj mąkę z z proszkiem do pieczenia i solą. Wsyp do reszty składników i połącz za pomocą miksera. Rozgrzej niewielką ilość oleju rzepakowego na patelni i wykładaj masę łyżką. Smaż z każdej strony około 2 minut. Można posypać cukrem pudrem 😉

Smacznego !!!