Masło wegańskie

Przedstawiam Wam przepis na pyszne masło wegańskie, jego wykonanie jest bardzo proste. Idealnie sprawdzi się dla osób będących na diecie roślinnej, ale również dla osób, które są po prostu ciekawe nowych smaków.

Dodając do niego czosnek lub ulubione przyprawy powstaje pyszne masełko smakowe 🙂

Przepis:

  • 100 ml napoju roślinnego – schłodzone
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 125 ml oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • szczypta kurkumy
  • 1/4 łyżeczki soli – soli dodajcie według własnych preferencji

Do napoju sojowego dodajecie ocet jabłkowy i kurkumę, przelewacie do blendera kielichowego, ubijacie, po chwili, ciągle ubijając dodajecie cienką strużką olej rzepakowy i następnie w taki sam sposób olej kokosowy. Masa powinna po chwili zgęstnieć – odstawiacie do lodówki na minimum godzinę. Takie masło przechowujemy w lodówce do tygodnia.

Smacznego 🙂