Kotlety z kaszy gryczanej

Kotlety z kaszy gryczanej podane z surówką z kiszonej kapusty i ziemniaczkami to kompletny zdrowy obiad dla całej rodziny 🙂

Składniki:

  • 150 gram kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 marchewka
  • 1 cebula zeszklona na patelni
  • 1 jajko
  • 2-3 czubate łyżki mąki orkiszowej
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek, zioła prowansalskie
  • olej rzepakowy do smażenia

Panierka

  • otręby, płatki jaglane

Kaszę gotujemy około 15 minut w osolonej wodzie, po ostygnięciu dodajemy zeszkolną wcześniej cebulkę, jajko, mąkę, startą marchew, dodajemy przyprawy (tak naprawdę tu jest pełna dowolność). Dokładnie mieszamy. Masa ma być dość gęsta z której bez problemu uda się ulepić kotlety. Jeśli będzie rzadka, należy dodać mąkę. Następnie każdy kotlet obtaczamy w panierce i wstawiamy do lodówki na około 15 minut. Nastepnie smażymy kilka minut z każdej strony.

Prawda że szybko i łatwo ? zapewniam że również i bardzo smacznie 🙂

Smacznego!