Ciasto z batatów z nutką daktylową

Kolejna ciasto z warzyw, tym razem padło na słodkie ziemniaki – bataty. Ciasto przekładane jest marmoladą z daktyli 🙂 Jest proste w wykonaniu, pyszne i wilgotne. Bardzo polecam 🙂

Składniki:

  • 1 duży batat (po obraniu 430 gram)
  • 100 gramów mąki kokosowej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 6 łyżek ksylitolu (może być inne słodziwo)
  • 100 gramów daktyli

Bataty ugotuj na parze do miękkości

Zalej wrzątkiem daktyle

Następnie bataty, mąkę, jajka, kakao, ksylitol włóż do miski i zblenduj do uzyskania jednolitej masy

Daktyle odcedź z wody i zblenduj w oddzielnej misce

Wyłóż keksówkę (17cm x 8cm) papierem do pieczenia i rozprowadź połowę ciasta. Wyłóż masę z daktyli a następnie przykryj pozostałą część ciasta z batatów.

Włóż do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni (funkcja góra dół) i piecz 40 minut.

Smacznego 🙂