Ciastka kakaowe z nasionami konopi siewnej

Przedstawiam Wam bardzo zdrowe bezglutenowe ciasteczka, ich zdrowotne właściwości zawdzięczamy niełuskanym nasionom konopi siewnej.

Ciasteczka są kruche na wierzchu a wilgotne w środku, do tego przy ich jedzeniu nasiona niesamowicie chrupią. Naprawdę gorąco polecam. Ich przygotowanie nie zajmie Wam dużo czasu.

Składniki:

  • 100 gram daktyli
  • 3/4 szklanki płatków migdałowych
  • 1/2 szklanki niełuskanych nasion konopi siewnej (sprażone na patelni)
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 15 minut. Następnie odsącz i zblenduj. Płatki migdałowe zmiel. Nasiona konopi spraż na patelni.

Zblendowane daktyle, zmielone płatki midgałowe, sprażone nasiona dokładnie wymieszaj, najlepiej wyrób ręcznie, dodaj kakao, syrop, mąkę i proszek do pieczenia, również dokładnie wyrób ugniatając ręką. Powstanie masa z której bez problemu uformujesz ciasteczka. Wyłóż je na papier do pieczenia. Włóż do nagrzanego  piekarnika do 180 stopni z funkcją góra dół i piecz przez 20 min. Zostaw w uchylonym piekarniku do wystudzenia.

Smacznego 🙂