Brownie z cieciorki

Niezwykle proste w wykonaniu brownie z cieciorki.

Strączki towarzyszą mi każdego dnia. Właściwie codziennie coś z nich przygotowuję.

Tym razem padło na podanie ich w wersji słodkiej. Ciasto jest bardzo pożywne, smak cieciorki jest w ogóle niewyczuwalny, dlatego w łatwy sposób możemy przemycić ją np. dzieciom, bo chyba każde dziecko skusi się na ten czekoladowy wygląd 😉

Składniki:

  • 250 gramów ciecierzycy (użyłam cieciorkę ze słoika ) Uwaga ! nie wylewaj zalewy z cieciorki, wstaw ją do lodówki i spróbuj zrobić mus lub bezę)
  • 2 banany
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego (oczywiście możesz dodać więcej, jeśli lubisz bardziej słodki smak)
  • 1/2 szklanki kakao
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego, ja użyłam owsianego
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • sok z połowy cytryny

Wszystkie składniki dodaj do blendera kielichowego, blenduj do uzyskania jednolitej masy. Jeśli uznasz ze ciasto jest zbyt gęste dodaj mleka, jeśli zbyt rzadkie dodaj mąkę. Masa ma być gęsta jak budyń.

Przelej do foremki, ja miałam 30×11

Piecz w temperaturze 180 stopni przez 30 min.

Smacznego !