Batony

Błyskawiczny przepis na energetyczne, zdrowe batony. Świetnie sprawdzają się jako przekąska dla dzieci, do pracy czy w podróży.

Składniki:

  • 200 gram daktyli
  • 150 gram płatków migdałowych
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 łyżka syropu daktylowego (można śmiało pominąć)

Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na około 15 minut. Następnie odcedź i zblenduj na gładką masę. Płatki migdałowe rozdrobnij, może być np. w młynku do kawy, tak aby kawałki płatków były wyczuwalne. Rozdrobnione płatki dodaj do masy daktylowej, dodaj resztę składników i bardzo dobrze wymieszaj. Ulep prostokąt i wstaw do lodówki. Po około 2 godzinach pokrój w batony, przechowuj w lodówce 🙂

Smacznego !