Bakłażan a’la śledzik

Przepis błyskawiczny, naprawdę można go przyrządzić na ostatnią chwilę. Potrawa jest pyszna, śmiało zastępuje śledzika, bądź stanowi odrębne danie, które pięknie prezentuje się na stole.

Przepis:

  • bakłażan
  • por
  • olej
  • ocet jabłkowy
  • sól
  • pieprz

Bakłażana kroimy wzdłuż w paski, solimy i czekamy około 15 min aby pozbyć się goryczki. Wycieramy papierem i tą samą czynność powtarzamy z drugiej strony. Po wytarciu jeszcze solimy, smarujemy olejem (niewielką ilością) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z funkcją góra dół na ok. 15 min.

Następnie kroimy pora i układamy w naczyniu razem z jeszcze ciepłym bakłażanem, zalewamy olejem, skrapiamy octem i doprawiamy pieprzem. Odstawiamy do lodówki aby smaki się przegryzły – choć zdradzę Wam że już po 10 minutach potrawa jest pyszna.

Smacznego 🙂